From Within, From Without

From Within, From Without

Rik Cornelissen Intra-Collective 
From Within, From Without, 2023 

Oene van Geel – altviool, cajon
Miguel Boelens – altsax
Rik Cornelissen – accordeon
Jeroen van Vliet – piano
Dion Nijland - contrabas

Het Rik Cornelissen Intra-Collective is een bijzonder ensemble waarvan de vermenging van ieders muzikale achtergrond op vele lagen de basis vormt. De composities en arrangementen zijn gemaakt voor en door de individuele spelers en/of het collectief. De muziek verkent en overbrugt grenzen, is meditatief, explosief, kleurrijk en verrassend. Er is een continu spanningsveld tussen compositie en improvisatie, tussen ontwikkeling en stilstand en zweeft tussen muziekstijlen – geïmproviseerde kamermuziek is wellicht de meest passende omschrijving. 

De eerste vier kunstwerken van Kapellenbaan waren de inspiratiebron voor het programma From Within From Without.  

Shelter (Rik Cornelissen), gebaseerd op het werk van Maria Roosen, vertelt het conflict tussen individualiteit en collectiviteit. In een kwetsbare introductie zoeken eenlingen harmonie. Wanneer er langzaamaan collectiviteit gevonden wordt, ontstaat er meer en meer wrijving en blijkt harmonie een utopie.
Luister via Soundcloud.

Panta (Jeroen van Vliet) vertelt het verhaal van het kunstwerk van Atelier Van Lieshout dat een jaar na de plaatsing is vernield. Mysterieus vervlochten klanken (het werk), een dynamische improvisatie (het vandalisme) en eindigend met een koraal (het requiem).
Luister via Soundcloud.

We are in this together (Dion Nijland) is gebaseerd op Grenskapel van Frank Havermans. Het werk, letterlijk gebouwd op de grens tussen Nederland en Duitsland, heeft een stoere uitstraling en accentueert de fysieke en illusoire grens tussen beiden landen. Nijland heeft het gehele werk vervlochten met tegengestelde beweging en voorzien van eenzelfde stoere uitstraling. 
Luister via Soundcloud.

Being seen by what you are seeing (Oene van Geel) is geïnspireerd op zowel het kunstwerk Kloostergang van Sachi Miyachi – gebouwd in een de vorm van een lemniscaat - als door een tekst van de Japanse danser Kenzo Kusuda. Na een explosief begin ontstaat een klein en ingetogen thema, gevolgd door een kleurrijke zoektocht. 
Luister via Soundcloud.

 

Dit project is mogelijk gemaakt door bijdragen van: 
- BNG Cultuurfonds
- Gemeente Gennep
- Prins Bernhard Cultuurfonds
- Gemeente Land van Cuijk
- Provincie Limburg
Met speciale dank aan Schouwburg Cuijk