Primitieve Kapel

Primitieve Kapel

MONOLAB Architects / Jan Willem van Kuilenburg
Primitieve Kapel, 2024
Materiaal: staal en Meidoorn
Locatie: Maasstraat, Groeningen 

Laugier versus Leonardo

Laugiers’ ‘Essai sur l’architecture’ uit 1753 behandelt de mens in de natuur. Het werd geschreven als reactie op de renaissance, een eeuw eerder, toen Leonardo da Vinci de Vitruviaanse mens als centraal wezen tekende. De publicatie van het essay van Laugier heeft als cover een ets van Charles Eisen die een Vitruviaans bouwwerk van plantenmateriaal toont. 
Het ontwerp van MONOLAB is een vervlechting van de visies van Leonardo  en Laugier en bestaat uit 'rationeel' betonijzer en natuurlijk groeiend hout (meidoorn). De scheibogen van gotische kerken en kathedralen zijn indicatief geweest voor de vorm van het ontwerp. In plaats van het toepassen van de gehele boog is alleen het bovenste deel genomen en iets spitser gemaakt. Het spitsgewelf is gericht op betekenisvolle punten aan de horizon van beide open zijden. Een zwerfkei ligt in het centrum van het bouwwerk en biedt bezoekers een zitplek.
De Primitieve kapel als gewelf zal er door de seizoenen steeds anders uitzien. Van buitenaf gaat hij op in de natuurlijke omgeving. Binnenin worden bezoekers omhuld en beschermd door de meidoorn, insecten, vogels en knaagdieren en worden ze op die manier opgenomen in de natuur. 
De Primitieve Kapel is een work in progress. De voltooing wordt bepaald door het groeien van de meidoorns. Het zal dus enige tijd duren voordat het werk zijn definitieve vorm heeft. 

MONOLAB ARCHITECTS / Jan Willem van Kuilenburg
Vlaardingen, 1958, woont en werkt in Rotterdam
www.monolab.nl

Dit project is een samenwerking met Staatsbosbeheer en mogelijk gemaakt door: 
Jeroen Haentjes, Tuinen en Meer
Stichting Landschapsbeheer Boxmeer
MONOLAB Architects