Hel+Hemel

Hel+Hemel

Eveline Visser
Hel + Hemel, 2022
Materiaal: mixed media
Locatie: Oorlogsmuseum Overloon 

Voor bezoekinformatie zie onderaan deze pagina

Net buiten het Oorlogsmuseum, onder een zandduin, ligt een grote expositieruimte verborgen. Boven de ingang tref je een citaat uit Dante's 'Inferno', het eerste deel van zijn 'Goddelijke Komedie', aan. Een zware deur geeft toegang tot een betonnen ruimte waarin kunstenaar Eveline Visser een eigenzinnige wereld vormgaf.

De bezoeker buigt aan het begin noodgedwongen en nederig het hoofd en wordt ondergedompeld in een letterlijk en figuurlijk donkere wereld. Deze dreigende context geeft het akelige gevoel van een hel. Verderop leidt de kunstenaar de bezoeker langs zeven diorama's. Met landschappen vol wolkenluchten, zonsondergangen, armoede, pijn, ellende. Commentaren op onze samenleving; stinkend geld, massaconsumptie, verkrachting en (oorlogs)misdaad. Eveline Visser speelt tevens een spel met dilemma's. Zeven stuks, het heilige getal. En zet de beschouwer op die manier aan het denken over goed en kwaad, deugden en zondes. Daarnaast treft hij verbeeldingen uit de ‘De Goddelijke Komedie’ aan; zelfmoordenaars die in bomen veranderen, een baby die de reis van de hel naar de hemel maakt, de verhalen in het werk zijn talrijk.

De gehele ruimte is beschilderd; vloeren, muren en plafond. Los in de ruimte staan objecten. Deze vervloeien met de erachter liggende schilderingen. 

Maar in de verte nadert een helblauwe wereld. De hoop gloort. De bezoeker kan zich na de hel baden in de prettige sfeer van de hemel of het paradijs. Om vervolgens gelouterd en opgelucht het pand te verlaten. 

Eveline Visser
Rotterdam, 1949, woont en werkt in Rotterdam
www.evelinevisser.nl

De presentatie van Eveline Visser is alleen te bezoeken via een rondleiding. In december 2022 geschiedt dit louter op afspraak. De rondleiding wordt dan verzorgd door de kunstenares zelf. 
Vanaf januari 2023 worden er elke zaterdagmiddag rondleidingen verzorgd. Hou voor meer informatie deze website in de gaten. 
Rondleidingen kosten € 7,50 per persoon, inclusief publicatie. Kaartjes kunnen vooraf of ter plekke worden aangeschaft. Vragen en aanmelden via info@kapellenbaan.nl

Dit project werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit de Makersregeling Gemeente Boxmeer 2020.